preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petar Zoranić Stankovci

Obavijest roditeljima - riječ stručne službe

Dragi roditelji,

svi se nalazimo u jednoj novoj situaciji i novom načinu funkcioniranja. Suočeni smo s ponešto drugačijim i za nas nepoznatim obvezama, s mnogim zabranama i pravilima. Zatrpani smo sa svih strana različitim vijestima koje nas plaše i često ostavljaju s još više pitanja.  Ono što nam možda i najteže pada jest to što nam nitko ne može reći  “Koliko još će sve ovo trajati?”. Susrećemo se s brigama i problemima koji prelaze uobičajene i svakodnevne brige jer ovo nije uobičajena niti svakodnevna situacija.

Započeli smo s online nastavom i to je izazov, kako za nastavnike, tako i za učenike, ali sigurno i za vas roditelje. Znamo da nije lako s jedne strane paziti na zdravlje, s druge strane brinuti o egzistenciji obitelji i još uz sve to biti tu za djecu koja pokušavaju pohvatati konce oko novog načina učenja.

Svi smo zajedno u ovome. Što god se dogodi, na koji god problem putem naiđemo, rješavat ćemo ga kad to toga dođe. Previše brige oko stvari na koje ne možemo utjecati nam ne pomaže sada i ovdje. Dobro je na neke stvari biti spreman, ali život u budućnosti s brigama i strahovima nam donosi samo anksioznost, a ne rješava nam problem. Zato je važno usredotočiti se na ono što je ispred nas, sada u ovom trenutku, na što možete djelovati.

Za početak to su upute stručnjaka koje trebamo slijediti za zaštitu svih nas. Vodite računa o higijeni i dovoljnoj fizičkoj udaljenosti od osoba izvan vašeg kućanstva te pokušajte izlaziti što manje. Ako imate mogućnost prošetati prirodom, iskoristite ju, ali opet pazite na dovoljan razmak od drugih osoba. Ovakva vrsta izolacije teško pada svima. Nismo navikli da nam se uskraćuje sloboda na ovakav način i normalno je osjećati frustraciju i nervozu. Normalno je i bojati se i biti tužan i ljut i sve ostalo što god osjećali. Iako je potrebno pridržavati se uputa o fizičkoj udaljenosti, sada nam je socijalna bliskost potrebnija nego ikada. Zovite obitelj i rodbinu koja nije blizu vas, zovite prijatelje, organizirajte online kave ako možete, pričajte s prijateljima putem mobitela.  Ne budite sami sa sobom i svojim brigama. Družite se s djecom, igrajte zajedno društvene igre, čitajte knjige, pričajte priče. Ovo neće potrajati zauvijek ali je važno biti savjestan dok traje i paziti - kako na sebe tako i na one oko sebe.

Zelina Kadija, pedagog

Anđela Smolić-Ročak, psiholog

Duška Perić-Krpeljević, logoped


Akcija besplatnog telefonskog savjetovanja u krizi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nekad nam je  potreban razgovor i savjet stručne osobe. Hrvatska psihološka komora i Društvo psihologa Hrvatske pokrenuli su akciju besplatnog telefonskog savjetovanja u krizi.

Za Zadarsku županiju broj mobitela a koji se možete javiti je 0919446368, a mail adresa psiholoskosavjetovanjezd@gmail.com

Telefonska linija je otvorena 24 sata a mogu su javiti se roditelji i učenici.

Na telefon se javljaju psiholozi koji su tu da vas saslušaju i eventualno vam pomognu savjetom.


Kontakti stručne službe OŠ Petar Zoranić, Stankovci

Učenici se mogu javiti članovima stručne službe naše Škole preko chata unutar aplikacije Teams ako im zatreba bilo kakva informacija ili savjet, a roditelji na dolje navedene mail adrese.

Psihologinja: andela.smolic-rocak@skole.hr     

Knjižničar: stjepan.segaric@skole.hr

Pedagoginja: os.stankovci001@gmail.com

Logopedinja: duskaperickrpeljevic@gmail.com

Također, ukoliko vam treba podrška ili savjet kako se nositi s novonastalom situacijom te kako najbolje pomoći vašoj djeci, možete se javiti psihologinji svakim radnim danom od 10:00-13:00h na broj telefona 0955789961.


Korisne informacije i savjeti za roditelje

Kako razgovarati s djetetom o pandemiji novog korona virusa (COVID-19)?

 
Psihološki aspekti pojave korona virusa
 
Projekt Stella

Stella je edukativna i interaktivna mobilna aplikacija usmjerena k zaštiti mentalnog zdravlja i prevenciji anksioznosti i depresije kod mladih. Aplikacija je nastala u suradnji sa vrhunskim timom stručnjaka psihijatara i koncipirana je na bazi edukativnog dijela gdje mladi mogu naučiti puno kornish informacija i tehnika za samopomoć. Drugi dio aplikacije su vježbe kroz koje se usvajaju tehnike samokontrole i razumijevanja vlastitih emocija u svrhu zaštite mentalnog zdravlja. 

 
Živjeti zdravo kod kuće: Preporučene dnevne razine tjelesne aktivnosti za sve dobne skupine
 
Živjeti zdravo kod kuće: Što možemo učiniti da bismo očuvali zdravlje cijele obitelji?
 
Kako sačuvati 'zdravu glavu' (i srce) za vrijeme izolacije/karantene?
 
8 igara koje možete igrati s djecom u stanu, a za koje je potrebno samo vaše vrijeme i dobra volja
 
Kako djecu informirati o koronavirusu i kako malom djetetu pomoći da shvati pravila
 
Neka su djeca ranjivija: Kakva im podrška treba u vrijeme zdravstvene krize?
 
Neka su djeca ranjivija (2): Podrška djeci rastavljenih roditelja u vrijeme zdravstvena krize
 
Korona virus i mentalno zdravlje: Psihološki aspekti, savjeti i preporuke

Materijali za učenike

  

U privitku se nalaze materijali za učenike u PDF formatu. Materijale možete preuzeti klikom na poveznicu 


Poticanje čitanja

Dani su dugi bez škole i vrtića pa pokušajte zabaviti svoju dječicu našim današnjim prijedlozima!

Školarcima instalirajte Omoreader aplikaciju i pokušajte ih motivirati na čitanje neke dobre knjige! U nedostatku slikovnica, mlađoj djeci možete puštati e-slikovnice!:)

https://omoreader.com/

Također, ICT AAC nudi razne aplikacije kojima se na zanimljiv i zabavan način usvaja čitanje, pisanje te jezične i matematičke vježbe.

http://www.ict-aac.hr/index.php/hr/aplikacije


Omoguru čita za đake i na daljinu - virtualno predavanje

Alati dostupni pod brandom Omoguru osobama s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje. Logopedinja Maja Peretić predstavit će u virtualnom predavanju mogućnosti koje pruža korištenje ovog alata za osobe s disleksijom i teškoćama čitanja. Predavanje je dogovoreno u suradnji s Nacionalnom kampanjom "I ja želim čitati!".

Više o predavanju pročitajte na sljedećoj poveznici: https://nocknjige.hr/program.php?program_id=5005


Kutija školskih alata

"Kutija školskih alataOdgojnog savjetovališta Centra za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sadrži niz materijala namijenjenih (prvenstveno) srednjoškolcima te obuhvaća teme vezane uz postavljanje ciljeva i održavanje motivacije za učenje, upravljanje vremenom, izradu plana učenja i povećanje koncentracije tijekom rada. Jedan materijal na temu koncentracije namijenjen je i djeci osnovnoškolske dobi te njihovim roditeljima.

 

Sve alate možete pogledati na sljedećoj stranici:

http://www.erf.unizg.hr/hr/novosti/1984-odgojno-savjetovaliste-centra-za-rehabilitaciju-erf-a-izradilo-kutiju-skolskih-alata-za-ucenike-osnovnih-i-srednjih-skola


Kazalište na daljinu

Sigurni smo da djeci osim škole nedostaje zabave i druženja s vršnjacima te sad to vrijeme nastoje zamijeniti s drugim aktivnostima. Gradsko kazalište lutaka Split i Gradsko kazalište lutaka Zadar pobrinula su se za to, te organizirala "Kazalište na daljinu". Na svojim YouTube kanalima, čitati će priče za najmlađe školarce. 

U nastavku možete pogledati dva videa, jedan iz GKL Zadar i jedan iz GKL Split, a ostale uratke pronađite na njihovim YouTube kanalima na sljedećoj poveznici. 

Gradsko kazalište lutaka Zadar: https://www.youtube.com/user/KazalisteLutakaZD/videos

Gradsko kazalište lutaka Split: https://www.youtube.com/channel/UCvqOf7mjAWL_M6nZS5ZwY2A

 

 


Smib i Modra lasta dostupna svim učenicima

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste. Otkrijte što je smislila Durica i kakve savjete nudi Lastan. U oba časopisa čeka vas više od stotinu zabavnih tekstova. 

https://www.skolskiportal.hr/nastava-na-daljinu/kao-podrska-ucenju-na-daljinu-smib-i-modra-lasta-dostupni-su-svim-ucenicima/


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Oglasna ploča
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Godišnji plan i program
Školski kurikul

  

Priloženi dokumenti:
Kurukulum RN 2023 2024.docx

Kriteriji ocjenjivanja

Popis udžbenika 2021/2022
CMS za škole logo
Osnovna škola Petar Zoranić Stankovci / Stankovci 222, HR-23422 Stankovci / www.os-pzoranic-stankovci.skole.hr / ured@os-pzoranic-stankovci.skole.hr
preskoči na navigaciju