2020-10-22 09:00:54

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju - 22.listopada 2020.

Svakog 22.listopada osobe koje mucaju, njihove obitelji, stručnjaci, logopedi, nastavnici te istraživači koji se bave mucanjem zajednički obilježavaju Međunarodni dan svjesnosti o mucanju s ciljem podizanja svjesnosti o mucanju te problemima i izazovima  s kojima se suočavaju osobe koje mucaju.

Mucanje je poremećaj fluentosti govora u kojem je govor prekinut čestim ponavljanjem ili produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi, ili osoba ne može početi govoriti riječ. Govornu nefluentnost može pratiti učestalo treptanje očiju, drhtanje usana, pokreti ramenima ili glavom te drugi neobični oblici ponašanja koje osoba koja muca radi dok pokušava govoriti.

Najčešće se javlja u predškolskoj dobi, između druge i pete godine života, iako se može javiti i kasnije.

Točan uzrok nastanka mucanja još uvijek je nepoznat. Obično se radi o višestrukim uzrocima, odnosno genetskoj predispoziciji, karakteristikama osobnosti te faktorima iz okoline.

Mucanje se smanjuje kada osoba pjeva, šapće, moli se, govori sporo, oponaša nečiji glas i govor.

U Hrvatskoj je 2000. godine osnovana Udruga Hinko Freund koja nosi naziv prema vukovarskom logopedu, fonijatru i neuropsihijatru koji je postavio znanstvene temelje hrvatske logopedije i dao smjernice za organizaciju logopedskog rada u nas. Svrha joj je senzibiliziranje javnosti za probleme osoba koje mucaju i unapređivanje njihove komunikacije.Udruzi je glavni cilj organiziranje samopomoći za osobe koje mucaju te educiranje uz pomoć stručnjaka kako bi se rano otkrilo, dijagnosticiralo i preveniralo mucanje.

Postoje savjeti kako razgovarati s osobom koja muca: ne izbjegavati kontakt očima, ne prekidati i ne požurivati govor osobe koja muca, ne dovršavati misli ili riječi, ne krizirati govor osobe, postavljati što jednostavnija i preciznija pitanja, biti strpljiv, pozorno slušati što osoba želi reći.

Mucanje nije prepreka da postanemo uspješni i poznati, što dokazuju brojne poznate i slavne osobe koja mucaju: Slaven Bilić, Gibonni, Dino Rađa, Charles Darwin, Marilyn Monroe....

 

Duška Perić Krpeljević, mag.logoped


Osnovna škola "Petar Zoranić" Stankovci